Amerika’da Çalışma İzni İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Vural

Üye
Amerika’da çalışma izni almak için gereken belgeler, başvurduğunuz vize türüne ve başvurunun özel koşullarına göre değişebilir. Ancak, genel olarak Amerika'da çalışma izni için gerekli olan belgeler şunlardır:

1. Geçerli Pasaport

Amerika'da çalışmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, başvuru esnasında geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir. Pasaport, başvuru sırasında genellikle 6 ay daha geçerliliği olan bir pasaport olmalıdır.

2. Form I-765 - Çalışma İzni Başvuru Formu

Çalışma izni başvurusunu yaparken, Form I-765 (Application for Employment Authorization) doldurmanız gerekecektir. Bu form, ABD'de çalışabilmeniz için gerekli izni almak üzere başvuru yapmanızı sağlar. Formu USCIS (Amerika Birleşik Devletleri Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri) web sitesinden temin edebilirsiniz.

3. I-94 Formu

I-94, Amerika'ya giriş yaptığınızda göçmenlik görevlisi tarafından verilen ve ABD'ye giriş tarihinizi belirten bir belgedir. Bu belge, göçmenlik statünüzü gösterir ve çalışma izni başvurusunda gereklidir.

4. Çalışma Vizesi veya Göçmenlik Statüsü

Amerika'da çalışmak için, çalışma vizesi veya belirli bir göçmenlik statüsüne sahip olmanız gerekir. Çeşitli çalışma vizeleri bulunur, örneğin:

• H-1B Vizesi: Uzmanlık gerektiren işlerde çalışmak için verilen vize.
  • L-1 Vizesi: Çok uluslu şirketlerin transfer ettiği çalışanlar için verilen vize.
  • O-1 Vizesi: Olağanüstü yeteneklere sahip kişiler için verilen vize.
  • F-1 Vizesi: Öğrencilerin, okulda tam zamanlı olarak eğitim gördüklerinde ve belirli şartları sağladıklarında çalışma izni alabileceği vizedir (OPT veya CPT programları altında).
Başvurulan vize türüne göre, çalışmaya başlamak için belirli şartları yerine getirmek gerekebilir.

5. İşveren Tarafından Sunulan İzin veya Teklif Mektubu

Eğer belirli bir işverenle çalışmak istiyorsanız, işvereninizden bir iş teklif mektubu veya istihdam önerisi almanız gerekebilir. İşveren, başvurunuzu destekleyen bir belge ile başvuruyu desteklemelidir.

6. Biyometrik Veri ve Fotoğraf

Çalışma izni başvurusu sırasında biyometrik veri ve güncel bir fotoğraf gerekebilir. Bu fotoğraf, genellikle başvurduğunuz vize türüne göre belirli özelliklere sahip olmalıdır (örneğin, beyaz arka plan, 2x2 inç boyutunda).

7. Eğitim ve İş Deneyimi Belgeleri

Başvurulan vize türüne göre, iş deneyimi veya eğitimle ilgili belgeler sunmanız gerekebilir. Örneğin, H-1B vizesi başvurusu için, başvurulan işin gerektirdiği eğitim veya uzmanlıkla ilgili belgeler gerekebilir. Bu tür belgeler, diplomalar, sertifikalar ve iş deneyimi yazıları olabilir.

8. Form I-20 (Öğrenciler İçin)

Eğer F-1 öğrenci vizesi ile Amerika'da eğitim alıyorsanız, çalışma izni başvurusu yapmadan önce Form I-20 (Okuldan alınan ve eğitim izninizi gösteren belge) gereklidir. Ayrıca, öğrenciler için Optional Practical Training (OPT) veya Curricular Practical Training (CPT) başvurusu yapılacaksa, bu belgeler de gerekli olabilir.

9. Mali Durum Belgeleri

Bazı durumlarda, başvurulan vize türüne göre mali durumu gösteren belgeler (banka hesap dökümleri, maaş bordrosu vb.) talep edilebilir. Bu, ABD'de çalışmaya başlamadan önce finansal güvence sağlamak için gerekebilir.

10. Sağlık Sigortası ve Sağlık Durumu Belgeleri

Bazı vize başvuruları, sağlık sigortası ve sağlık durumu belgesini de içerebilir. Çalışma izni başvurusunda, özellikle sağlık hizmetlerinden yararlanmak için, Amerika'da geçerli sağlık sigortası yaptırmanız gerekebilir.

11. Başvuru Ücreti

Çalışma izni başvurusu için belirli bir başvuru ücreti ödemeniz gerekecektir. Başvuru ücretleri, başvurduğunuz vize türüne göre değişebilir. USCIS’in web sitesinde başvuru ücretlerine dair güncel bilgiler yer alır.

Özetle:​

Amerika'da çalışma izni almak için Form I-765, geçerli pasaport, giriş belgeleri (I-94) ve başvurulan vize türüne göre değişen ek belgeler gerekmektedir. Başvurunun türüne bağlı olarak, işveren desteği, eğitim belgeleri ve mali durum belgeleri gibi ilave evraklar da talep edilebilir. Başvuru süreçleri ve gereksinimler eyaletlere ve vize türlerine göre değişiklik gösterebilir, bu nedenle başvuru yapmadan önce yerel göçmenlik ofisi ya da başvurulan vize türüne dair özel bilgilere başvurmak önemlidir.

Konu görüntüleyen kullanıcılar