Amerika'ya Nasıl Göç Edilir?

Cem

Üye
Amerika'ya Nasıl Göç Edilir?

Amerika Birleşik Devletleri, güçlü ekonomisi, çeşitliliği ve fırsatlarıyla göçmenlerin hayalini süsleyen ülkelerden biridir. Ancak Amerika’ya göç etmek, kapsamlı bir araştırma ve detaylı bir süreç gerektirir. Vize türlerini anlamaktan başvuru belgelerini hazırlamaya kadar birçok adımı dikkatle takip etmeniz gerekir. İşte Amerika'ya göç etmek isteyenler için detaylı bir rehber:

1. Göçmen Olmak İçin Hangi Vize Türünü Seçmelisiniz?

Amerika’ya göç etmek için doğru vize türünü belirlemek önemlidir. İşte en yaygın vize türleri:

a) Çalışma Vizeleri

Amerika’da çalışmak istiyorsanız, işvereninizin sizin adınıza bir başvuru yapması gerekebilir. Popüler çalışma vizeleri şunlardır:

• H-1B Vizesi: Yüksek vasıflı işçiler için verilen bu vize, teknoloji, mühendislik ve sağlık gibi alanlarda çalışmak isteyenler için uygundur.
  • L-1 Vizesi: Şirket içi transferler için verilen bu vize, bir şirketin başka bir ülkedeki çalışanını Amerika ofisine taşıması durumunda kullanılır.
  • EB-3 Vizesi: Nitelikli işçiler, profesyoneller ve vasıfsız işçiler için sunulan göçmenlik vizelerindendir.

b) Aile Birleşimi Vizeleri

Eğer Amerika’da bir yakınınız yaşıyorsa, aile birleşimi vizesi alabilirsiniz. Bunlar arasında şunlar bulunur:

• IR1/CR1 (Eş Vizeleri): Amerikan vatandaşıyla evliyseniz bu vizeyi alabilirsiniz.
  • F-2A/F-2B: Yeşil kart sahibi bir aile üyesi tarafından başvurulan vize türleridir.

c) Eğitim Vizeleri

Eğitim amacıyla Amerika’ya gitmek istiyorsanız:

• F-1 Vizesi: Üniversite veya yüksek öğrenim için en yaygın kullanılan vizedir.
  • M-1 Vizesi: Mesleki eğitim almak isteyenler için uygundur.

d) Green Card (Yeşil Kart) Çekilişi

Her yıl düzenlenen Yeşil Kart çekilişi, Amerika’da sürekli oturum izni kazanmanın popüler yollarından biridir. Çekilişe katılmak için ABD hükümetinin belirlediği kriterlere uygun olmanız yeterlidir.

e) İltica ve Sığınma Vizeleri

Eğer ülkenizde zulüm görüyorsanız, Amerika’ya sığınma başvurusunda bulunabilirsiniz.

2. Başvuru Sürecinde İzlenecek Adımlar

Amerika’ya göç etmek için başvuru süreci şu şekilde ilerler:

a) Vize Türüne Karar Verin

İhtiyaçlarınıza en uygun vize türünü seçin. Çalışmak mı istiyorsunuz, eğitim mi alacaksınız yoksa aile birleşimi mi yapacaksınız? Her biri için farklı bir süreç bulunur.

b) Belgeleri Toplayın

Başvuru için gerekli belgeleri hazırlayın:

• Pasaport (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalı)
  • Fotoğraf (Amerikan vizesi standartlarına uygun)
  • DS-160 veya I-130 gibi başvuru formları
  • İş sözleşmesi, eğitim kabul belgesi veya aile bağlarını gösteren belgeler

c) Vize Başvuru Ücretini Ödeyin

Başvuru için belirlenen vize ücretlerini ödeyin ve ödemenizi belgelendirin.

d) Göçmenlik Mülakatına Hazırlanın

ABD Konsolosluğu veya Büyükelçiliği’nde mülakat yapılacaktır. Bu mülakata gitmeden önce tüm belgelerinizin eksiksiz olduğundan emin olun.

e) Tıbbi Muayene ve Aşılama

Göçmenlik sürecinde tıbbi muayeneden geçmeniz gerekebilir. Bunun yanı sıra belirli aşıların tamamlanması istenir.

f) Sonuçları Bekleyin

Başvurunuz değerlendirildikten sonra onay alırsanız, Amerika’ya göç edebilirsiniz.

3. Amerika’ya Göçmen Olarak Yerleşmek

Amerika’ya göç ettikten sonra uyum sürecinizi kolaylaştırmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

a) Sosyal Güvenlik Numarası (SSN) Alın

Amerika’da yasal olarak çalışmak ve sosyal haklardan yararlanmak için Sosyal Güvenlik Numarası’na ihtiyacınız var. Bu numarayı göç ettikten sonra başvurabilirsiniz.

b) Konut Bulun

Amerika’da yaşamak için uygun bir yer bulmanız gerekiyor. İlk etapta, Türklerin yoğun olduğu bölgelerde ev kiralayarak adaptasyon sürecini kolaylaştırabilirsiniz.

c) Bankacılık İşlemleri

Bir Amerikan bankasında hesap açtırarak finansal işlemlerinizi kolaylaştırabilirsiniz. Bu, aynı zamanda kredi puanınızı oluşturmaya başlamanın da ilk adımıdır.

d) İş veya Eğitim

Eğer çalışmak için geldiyseniz, iş başvurularına hızla başlayın. Eğitim için geldiyseniz, okul düzenine adapte olun ve çevrenizi genişletin.

e) Topluluğa Dahil Olun

Türk topluluklarının düzenlediği etkinliklere katılarak sosyal çevrenizi oluşturabilirsiniz. Bu etkinlikler, yeni bir ülkede uyum sağlamak için harika fırsatlar sunar.

4. Amerika’da Göçmenlerin Karşılaştığı Zorluklar

Amerika’ya göç etmek bir hayal olsa da, bazı zorlukları da beraberinde getirebilir:

• Dil Bariyeri: İngilizce bilginiz başlangıçta yetersiz olabilir. Bu durumda dil kurslarına katılabilirsiniz.
  • Kültürel Farklılıklar: Amerikan kültürüne alışmak zaman alabilir.
  • Maddi Zorluklar: Yeni bir ülkeye adapte olmak, başlangıçta mali açıdan zorlayıcı olabilir.

5. Göçmenlik Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

• Belgelerinizin Doğru ve Eksiksiz Olmasına Özen Gösterin: Yanlış veya eksik belgeler, başvurunuzun reddedilmesine yol açabilir.
  • Kendi Haklarınızı Öğrenin: Amerika’daki göçmen haklarınızı bilmek, karşılaşabileceğiniz olası sorunlarla başa çıkmanıza yardımcı olur.
  • Sabırlı Olun: Göçmenlik süreci uzun ve karmaşık olabilir. Sabırlı ve hazırlıklı olun.

Amerika’ya göç etmek, büyük bir karar ve heyecan verici bir macera. Doğru planlama ve detaylara dikkat ederek, bu süreci başarıyla tamamlayabilir ve yeni hayatınıza Amerika’da başlayabilirsiniz. 😊

Konu görüntüleyen kullanıcılar