Amerika'da bir dil okuluna kaydolarak oturma izni almak, doğrudan mümkün değildir. Ancak, dil okullarına kaydolmak için öğrenci vizesi (F-1 vizesi) alabilirsiniz. Bu vize türü, Amerika'da dil eğitimi almak isteyen uluslararası öğrencilere verilir ve belirli koşullar altında Amerika'da yasal olarak kalmanıza olanak tanır. İşte bu süreci anlatan birkaç adım:
1. F-1 Öğrenci Vizesi ile Dil Okuluna Kayıt Olmak
F-1 öğrenci vizesi, Amerika'da eğitim görmek isteyen uluslararası öğrencilere verilen bir vize türüdür. Dil okullarına kaydolmak için bu vizeyi almanız gerekir.
F-1 Vizesi İçin Gereksinimler:
- Akredite Edilmiş Bir Okulda Kayıt: Amerika'da dil eğitimi almak için okulun SEVP (Student and Exchange Visitor Program) tarafından akredite edilmiş olması gerekir. Yani, eğitim almayı planladığınız dil okulunun öğrenci vizeleri konusunda yetkilendirilmiş olması önemlidir.
- I-20 Belgesi: Dil okuluna kabul edildikten sonra okul, size I-20 formunu gönderir. Bu form, F-1 vizesi başvurusu için gereklidir. I-20 formu, okulun sizi kabul ettiğini ve eğitim süresince orada kalmanız gerektiğini gösterir.
- Finansal Durumunuzu Kanıtlamak: Amerika'da öğrenim görebilmek için yeterli maddi kaynağa sahip olduğunuzu kanıtlamanız gerekir. Bu, okul ücretlerini ve yaşam masraflarınızı karşılayacak düzeyde finansal kaynaklarınızı göstermeniz anlamına gelir.
- Vize Başvurusu: I-20 belgenizle birlikte Amerika konsolosluğunda veya büyükelçiliğinde F-1 vizesi başvurusu yapabilirsiniz.
2. Amerika'da F-1 Vizesiyle Çalışma
F-1 öğrenci vizesi ile dil eğitimi alırken, genellikle Amerika'da çalışmanıza izin verilmez. Ancak, belirli durumlar altında sınırlı çalışma izinleri olabilir:
- Kampüs İçi Çalışma: F-1 vizesi sahipleri, eğitim aldıkları okullarda kampüs içinde sınırlı saatlerle (haftada 20 saat) çalışabilirler.
- OPT (Optional Practical Training): F-1 vizesi sahipleri, eğitimlerini tamamladıktan sonra belirli bir süre (genellikle 12 ay) Amerika'da kendi alanlarında çalışma izni alabilirler, ancak bu dil eğitimi alanlar için geçerli olmayabilir.
3. Oturma İzni
F-1 vizesi, Amerika'da dil eğitimi aldıktan sonra kalıcı oturma izni sağlamaz. Ancak, eğitim sırasında Amerika'da geçici olarak kalabilir ve dil eğitiminiz tamamlandıktan sonra başka bir vize türüne (örneğin, H-1B çalışma vizesi) başvurabilirsiniz. F-1 vizesi, eğitim bitiminde Amerika'dan ayrılmanızı gerektirir, ancak belirli koşullar altında
OPT gibi geçici çalışma fırsatları ile Amerika'da kalmaya devam edebilirsiniz.
4. Dil Okulları ve Vize Başvurusu
Amerika'da oturma izni almak için dil okuluna kaydolmak doğrudan bir yol olmasa da, dil okulları vizesi ile geçici olarak Amerika'da eğitim alabilirsiniz. Ancak, eğitim bitiminde geri dönmeniz gerekebilir, yalnızca dil eğitimi vizesi ile kalıcı oturma izni verilmez.
Sonuç:
Amerika'da bir dil okuluna kaydolarak
F-1 öğrenci vizesi alabilirsiniz. Bu vize ile Amerika'da eğitim alırken sınırlı çalışma izinleri ve kısa süreli kalış hakkı elde edersiniz, ancak oturma izni almak için vize sürecini dikkatlice takip etmeniz ve gerekli yasal düzenlemelere uymanız gerekir.