EB-3 Vizesi Nedir?
EB-3 vizesi, Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) göç etmek isteyen bireyler için sunulan bir
iş temelli göçmenlik vizesidir. Bu vize, vasıflı işçiler, profesyoneller ve vasıfsız işçileri (diğer işçiler olarak da bilinir) kapsamaktadır. EB-3 vizesi, ABD’de daimi oturum izni (Green Card) alma fırsatı sunan bir göçmenlik kategorisidir ve iş temelli vize türleri arasında üçüncü öncelikli sırada yer alır.
EB-3 Vizesi Kapsamı
EB-3 vizesi üç alt kategoriye ayrılır:
1. Vasıflı İşçiler (Skilled Workers)
Bu kategori, başvuru sahibinin ABD’deki iş pozisyonu için en az 2 yıllık eğitim veya iş tecrübesine sahip olmasını gerektirir. Gerekli nitelikler şunlardır:
- Mesleğe uygun eğitim veya mesleki sertifikalar.
- En az 2 yıllık iş tecrübesi gerektiren bir pozisyon için iş teklifi.
2. Profesyoneller (Professionals)
Profesyonel kategorisi, iş pozisyonunun en az bir lisans derecesi (bachelor’s degree) gerektirdiği durumlarda uygundur. Gereklilikler:
- ABD’deki veya eşdeğer bir yabancı ülkedeki bir üniversiteden alınmış lisans derecesi.
- Meslek dalına uygun uzmanlık bilgisi.
3. Vasıfsız İşçiler (Unskilled Workers)
Bu kategori, herhangi bir özel eğitim veya tecrübe gerektirmeyen pozisyonlar için geçerlidir. Örnek işler arasında tarım veya fabrika işçiliği sayılabilir. Özellikler:
- En az lise düzeyinde eğitim veya genel çalışma becerileri yeterlidir.
- Pozisyon için uygun bir iş teklifi alınması şarttır.
Başvuru Süreci
EB-3 vizesi için bir işveren sponsorluğu gereklidir. Süreç şu şekilde işler:
- İşverenin Çalışma Bakanlığı’ndan Onay Alması (PERM):İşveren, pozisyonun bir ABD vatandaşı tarafından doldurulamayacağını kanıtlamak için İşgücü Sertifikasyonu (PERM) sürecinden geçer.
- Form I-140 Dilekçesi:İşveren, ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Hizmetleri'ne (USCIS) başvuruda bulunur ve Form I-140’ı doldurur.
- Başvuru Onayı ve Vize Süreci:Onay alındıktan sonra, başvuru sahibi ABD dışında ise göçmenlik vizesi için konsoloslukta mülakata katılır. ABD’de ise statü değişikliği yapılabilir.
Kimler EB-3 Vizesine Uygun?
EB-3 vizesi geniş bir başvuru kitlesine hitap eder. Uygun olanlar:
- ABD’de bir işveren tarafından sponsor edilen bireyler.
- Yeterli eğitim ve deneyime sahip vasıflı işçiler.
- Lisans derecesi olan profesyoneller.
- Basit işlerde çalışmayı kabul eden vasıfsız işçiler.
Avantajları
- Daha düşük nitelikler gerektiren işler için bile ABD’ye göç etme imkânı sunar.
- Eş ve 21 yaş altındaki çocuklar da Green Card alabilir.
- Her yıl belirli bir kota altında vize sunulsa da, EB-1 ve EB-2’ye göre daha geniş bir başvuru kitlesine açıktır.
Dezavantajları
- İşgücü Sertifikasyonu (PERM) süreci zaman alıcı olabilir.
- EB-1 ve EB-2’ye kıyasla işlem süresi daha uzun olabilir.
- Başvuru süreci tamamen işverene bağlıdır; işverenin desteği olmadan başvuru yapılamaz.
EB-3 Vizesiyle Amerika’ya Göç Etmek
EB-3 vizesi, ABD’nin iş gücü ihtiyacını karşılamak için önemli bir göçmenlik kategorisidir. İster nitelikli bir meslek sahibi olun, ister daha basit işlerde çalışmayı hedefleyin, EB-3 vizesi sizin için bir kapı olabilir. ABD’de daha iyi bir yaşam ve kariyer fırsatı hayal ediyorsanız, EB-3 vizesi sizin için uygun mu? Bunu keşfetmeye başlayabilirsiniz!