Minnesota'ya gitmek isteyen bir Türk vatandaşının izlemesi gereken adımlar, seyahatin amacına (turistik, ticari, eğitim vs.) bağlı olarak değişebilir. Ancak, genel olarak Minnesota'ya gitmek için şu adımlar takip edilebilir:
1. Pasaport ve Vize Almak
Türk vatandaşlarının Amerika Birleşik Devletleri'ne seyahat etmeleri için geçerli bir pasaport ve uygun bir vize almaları gerekmektedir.a. Pasaport
- Minnesota'ya gitmek için geçerli bir Türk pasaportuna sahip olmanız gerekir. Pasaportunuzun seyahatinizden sonra en az 6 ay daha geçerli olması önerilir.
b. Vize Başvurusu
Türk vatandaşlarının ABD'ye giriş yapabilmesi için vize almaları zorunludur. Vize türü, seyahatinizin amacına göre değişir. Başlıca vize türleri şunlardır:- B1/B2 Turist Vizesi: Turistik veya iş amaçlı seyahat için en yaygın kullanılan vize türüdür.
- F1 Öğrenci Vizesi: Eğitim amacıyla Minnesota’daki üniversitelere veya diğer eğitim kurumlarına gitmek isteyenler için gereklidir.
- J1 Değişim Ziyaretçi Vizesi: Öğretim üyeleri, araştırmacılar veya değişim programlarına katılacaklar için kullanılır.
- H1-B Çalışma Vizesi: Minnesota’da bir iş bulmuş olan kişiler için gereklidir.
2. Vize Başvuru Süreci
Vize başvurusu için izlemeniz gereken adımlar genel olarak şu şekildedir:- DS-160 Formu: ABD vizesi başvurusunun ilk adımı, DS-160 formunu doldurmaktır. Bu form, Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu'nun internet sitesinden çevrimiçi olarak doldurulabilir.
- Vize Başvuru Ücreti: Başvuru sırasında vize ücreti ödemeniz gerekecektir. Ücret, vize türüne göre değişir.
- Randevu Alma: Başvurunuzun ardından, İstanbul, Ankara veya İzmir'deki ABD Konsolosluklarından birinde vize görüşmesi için randevu almanız gerekir.
- Görüşme ve Evraklar: Randevuda, pasaport, DS-160 formu, fotoğraf ve seyahat amacınıza göre ilgili destekleyici belgelerle birlikte görüşmeye katılmanız gerekmektedir. Örneğin, eğitim alacaklar için kabul mektubu, iş başvurusunda bulunanlar için davet mektubu gibi belgeler gerekebilir.
- Parmak İzi ve Fotoğraf: Vize görüşmesinde, biyometrik verileriniz (parmak izi ve fotoğraf) alınacaktır.
3. Uçak Bileti ve Seyahat Planı
Vizeniz onaylandıktan sonra Minnesota'ya uçuş rezervasyonunuzu yapabilirsiniz. Türkiye'den Minnesota'ya doğrudan uçuş bulunmamakla birlikte, genellikle İstanbul, Ankara veya İzmir'den Minneapolis-St. Paul Uluslararası Havalimanı’na (MSP) aktarmalı uçuşlar düzenlenmektedir. Uçak bileti almak için çeşitli havayolu şirketlerini karşılaştırarak en uygun fiyatı bulabilirsiniz.4. Konaklama ve Diğer Hazırlıklar
- Konaklama: Minnesota'da kalacak bir yer ayarlamanız gerekecektir. Oteller, kiralık daireler veya öğrenci yurtları gibi seçenekler mevcuttur.
- Sağlık Sigortası: Amerika’da sağlık hizmetleri oldukça pahalıdır. Seyahatiniz boyunca geçerli bir sağlık sigortasına sahip olmanız önemlidir. Eğer öğrenciyseniz, okulunuz genellikle sigorta seçenekleri sunar.
- Dil ve Kültür: Minnesota'da ana dil İngilizce'dir, ancak eyalet oldukça kozmopolit bir yapıya sahiptir ve birçok farklı kültüre sahip insan yaşamaktadır. Seyahatiniz öncesinde temel İngilizce ifadeleri öğrenmek faydalı olabilir.
5. Minnesota’ya Ulaşım
- Havaalanı: Minneapolis-St. Paul Uluslararası Havaalanı, Minnesota’nın ana havaalanıdır. Buradan şehir merkezine taksi, otobüs veya araç kiralayarak ulaşabilirsiniz.
- Toplu Taşıma ve Araç Kiralama: Minnesota'da toplu taşıma hizmetleri mevcuttur. Ayrıca, araç kiralama hizmeti de oldukça yaygındır, bu da şehirde gezmek isteyenler için rahat bir seçenek sunar.