Rhode Island, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyısında yer alan, yüzölçümü açısından en küçük olan eyaletidir. Ancak küçük olmasına rağmen tarihi ve kültürel açıdan önemli bir yere sahiptir. İşte Rhode Island hakkında genel bilgiler:
- Başkent ve En Büyük Şehir: Providence, hem Rhode Island'ın başkenti hem de en büyük şehridir.
- Coğrafya: Rhode Island, New England bölgesinde yer alır ve Massachusetts, Connecticut ve Atlas Okyanusu ile sınırları vardır. Yüzölçümü sadece 4,001 kilometre kare olup, bu da onu Amerika'nın en küçük eyaleti yapar.
- Nüfus: 2020 sayımına göre, Rhode Island'ın nüfusu yaklaşık 1 milyon civarındadır.
- Tarih: Rhode Island, 1636'da Roger Williams tarafından kuruldu. Williams, dini özgürlük ve yerli halklarla adil bir şekilde ilişki kurma ilkesine dayalı bir toplum kurmayı hedeflemiştir. Eyalet, 1790'da Amerika Birleşik Devletleri'ne katılmıştır.
- Eyalet Adı: Rhode Island'ın adı, adanın 17. yüzyılda "Rhode Island" olarak adlandırılan bir adadan gelir. Ancak eyaletin adı, aslında "Rhode Island ve Providence Plantations" olarak bilinirdi, fakat 2020'de yapılan bir referandum ile bu isim değiştirildi ve sadece "Rhode Island" olarak kalmıştır.
- Ekonomi: Rhode Island'ın ekonomisi, finans, sağlık hizmetleri, eğitim ve turizm gibi sektörlere dayanmaktadır. Ayrıca eyalet, el sanatları, takı ve tekstil üretimi ile de bilinir.
- Eğitim: Rhode Island, Brown Üniversitesi gibi prestijli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapmaktadır. Ayrıca Rhode Island School of Design (RISD), sanat ve tasarım alanında dünya çapında bir üne sahiptir.
- Turizm: Rhode Island, güzel sahil kasabaları, tarihi yerler ve eğlence parklarıyla ünlüdür. Newport, yelken yarışları ve tarihi villaları ile bilinir. Ayrıca eyalet, ünlü Ocean Drive, Block Island ve Narragansett Plajı gibi doğal güzelliklere de sahiptir.
- Hükümet: Rhode Island, bir valinin başkanlık ettiği bir eyalet hükümetine sahiptir. Ayrıca, eyalet yasama organı olan Rhode Island Genel Meclisi, iki kamaradan oluşur: Temsilciler Meclisi ve Senato.