Türk diplomanı Amerika’da kullanmak istiyorsan, önce diplomanın Amerika’daki denkliğini değerlendirtmen gerekiyor. İşte nasıl yapacağını adım adım anlatalım:
- Denklik Hizmetleri:
- World Education Services (WES): Türkiye’den aldığın eğitim belgelerini inceleyip Amerikan standartlarına göre eşdeğerliğini raporlayan popüler bir kurum.
- Educational Credential Evaluators (ECE): Eğitim geçmişini değerlendiren başka bir güvenilir hizmet.
- National Association of Credential Evaluation Services (NACES): Bu birliğe bağlı farklı kurumları seçerek diplomanı değerlendirebilirsin.
- Başvuru Süreci:
- Belgeleri Hazırla: Diplomanı, transkriptlerini (not dökümünü) ve diğer gerekli evrakları toplamalısın.
- Değerlendirme Türü: Genel bir değerlendirme (eğitim seviyeni belirten bir rapor) ya da ders bazlı bir değerlendirme (notların ve ders içeriklerinin detaylı analizi) seçebilirsin.
- Süre ve Ücretler: Değerlendirme süreci ve ücretler kurumdan kuruma değişiyor, detayları önceden öğrenmek iyi olur.
- Diplomanı Nasıl Kullanırsın?
- İş Başvuruları: Çoğu işveren, yabancı diplomaların Amerikan standartlarına uygunluğunu görmek için bu tür bir değerlendirme ister.
- Eğitim: Amerika’da yüksek lisans ya da başka bir eğitim düşünüyorsan, okullar bu raporu kullanarak kabul ya da kredi transferi süreçlerini değerlendirir.
- Mesleki Lisans: Eğer lisans gerektiren bir meslek için çalışmak istiyorsan (örneğin öğretmenlik ya da mühendislik), bu değerlendirme belgelerin uygunluğunu kanıtlamak için kullanılabilir.
Kısacası, diplomanı Amerika’da kullanmak biraz uğraştırıcı olabilir ama bu adımları takip ederek süreci kolaylaştırabilirsin.