Türkiye'deki diplomanın Amerika’daki denkliğini öğrenmek istiyorsan adım adım ilerleyelim,
- Eğitimini ve Alanını Belirle: Hangi seviyede (lise, üniversite, yüksek lisans) ve hangi alanda denkliğe ihtiyacın var? Akademik veya mesleki denkliği öğrenmen gerekebilir.
- Denklik Kurumlarıyla İletişime Geç: Amerika’da diploma denkliği genelde akredite kurumlar aracılığıyla yapılır. En bilinenlerinden bazıları:
- World Education Services (WES): En yaygın kullanılan hizmetlerden biri. Eğitim belgelerini inceleyip Amerikan sistemine göre eşdeğerlik raporu hazırlar.
- Educational Credential Evaluators (ECE): Özellikle akademik denkliğe ihtiyaç duyanlar için uygun.
- National Association of Credential Evaluation Services (NACES): Denkliğini doğrulatabileceğin akredite kurumları bulabileceğin bir ağdır.
- Gerekli Belgeleri Hazırla: Genelde şu belgeler istenir:
- Diplomanın aslı ve İngilizce çevirisi
- Transkriptler (not dökümü)
- Bazı durumlarda eğitim aldığın kurumun detaylı müfredatı
- Başvuru Yap ve Ücret Öde: Denkliğe başvururken bir ücret ödemen gerekecek. Bu miktar genelde 100-200 dolar arasında değişiyor.
- Bekle ve Raporunu Al: Başvuru sürecinden sonra sana bir rapor gönderilir. Bu rapor diplomanın Amerikan standartlarına göre hangi dereceye eşdeğer olduğunu gösterir.
Amerika’da okuyacak veya çalışacaksan bu adımlar seni net bir şekilde yoluna sokar. Denkliğini aldıktan sonra iş başvurularında veya akademik yerleştirme süreçlerinde rahatça kullanabilirsin.